Gasfyr- hvad er det?

14/01/2021 Slået fra Af Jette Ida Frederiksen

Et gasfyr består af en gasbrænder og en gaskedel. I brænderen antændes naturgassen og brændes af, og i kedlen varmes radiatorvandet op. Naturgassen, der brændes af, er primært metan, hvoraf der udledes kuldioxid og vand. Dog udledes der væsentlig mindre kuldioxid end ved afbrænding af kul og olie. Derfor er et gasfyr faktisk et mere miljørigtigt alternativ til at fyre med olie eller kul. Gasfyret har enten et lukket eller åbent forbrændingskammer. Fyret med det lukkede forbrændingskammer er mere sikkert, og det er samtidigt også kun lovligt i dag at installere fyr med et lukket forbrændingskammer.

Kombiner gasfyr med anden opvarmning

Gasfyr anvendes til at opvarme det vand, som løber i boligens radiatorer, gulvvarmesystem og kan også anvendes til at varme brugsvand op. Derfor kan et gasfyr altså anvendes til opvarmning af hele din bolig og al dit brugsvand. Et gasfyr kan altså være en kompletløsning for dig som husejer, der ønsker en nem måde at opvarme din bolig på. Du kan modsat også kombinere dit gasfyr med et solvarmeanlæg og derved slå gasfyret fra om sommeren, så du får gratis energi til eksempelvis gulvvarme. Det er også muligt at kombinere luft til vand varmepumpe med et gasfyr, hvor gasfyret så kun vil anvendes, når det er meget koldt.

Hurtig indtjening på dit gasfyr

Jo nyere dit gasfyr er, jo bedre er det til at udnytte gassen, derfor bør man udskifte sit fyr efter 10-15 år – fyret har som oftest tjent sig ind efter cirka 8 år. Derfor er det også en ret god investering. Herudover vil du også kunne spare omkring 15-25 procent af dit gasforbrug ved at udskifte dit fyr.